13 gennaio 2010

Pollo libanese agli agrumi






Ingredienti per 4 persone :

1 kg di pollo già pulito e tagliato a pezzi
20 grosse olive nere tipo greche
4 albicocche secche
la scorza grattugiata di mezza arancia non trattata
la scorza grattugiata di mezzo limone non trattato
un bicchiere di succo fresco di arancia e limone filtrato
2 spicchi d'aglio
un cucchiaino di semi di finocchio
un ciuffo di barbe di finocchio
20 foglie di salvia
3 cucchiai di olio extravergine d'oliva
sale, pepe

Tritate gli spicchi di aglio e le barbe , tagliate a metà le albicocche.
Private i pezzi di pollo della pelle.
Riunite gli ingredienti preparati in una terrina, unite le olive,
le scorze e i succhi degli agrumi, i semi di finocchio, la salvia e l'olio,
salate,pepate e mescolate bene,quindi coprite e lasciate riposare
per almeno un'ora in frigorifero.
Trasferite il pollo con tutta la marinata in una teglia
 e fatelo cuocere per 45
minuti circa in forno a 180° girandolo di tanto in tanto.
Trasferite il pollo su un piatto,
decorandolo con fettina di arancia e limone.



Magyar vàltozat

Tudom mondtam már, hogy szeretem a gyumolcsot koretnek a hus mellett..
Most a csirkehùsra esett a vàlasztàsom ... a nyúlt és a sertést aszalt szilvàval hàzasitottam.
Ebben a receptben a csirke citrusfélékkel és aszalt kajszibarackkal lett pàrositva.
És micsoda meglepetés! Micsoda finomsàg !
Nem túl édes, nem túl savanyù egyszeruen finom.
Az eredeti recept szerint egy pohár fehér bort kell a pàchoz de én
úgy döntöttem, hogy nem teszek bele bort.

Libanoni narancsos csirke

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg megtisztított és darabokra vágott csirke
20 nagy, fekete olajbogyó, görög típus
4 szem aszalt sárgabarack
fél narancs reszelt hèja (bio)
fèl citrom reszelt hèja (bio)
egy pohár szurt friss narancs és citromlé
2 gerezd fokhagyma -
teáskanál édeskömény mag
egy marèk friss èdeskömény szakàl
20 zsálya levèl
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
só-bors

Kèszitsètek be egy nagy tàlba a pàcot : keverjètek ossze
a finomra vàgott fokhagymàt ès èdeskomèny szakàlàt,
a fèlbe vàgott aszalt sàrgabarackokat, az olajbogyòt,
a reszelt narancs ès citromhèjàt / levèt , az èdekomèny magjait,
a zsàlyaleveleket ès az oliva olajat . Sòzzàtok , borsozzàtok a pàcot .
Szedjètek le a csirkedarabokròl a bőrt , tegyètek a pàcba
ès hagyjàtok egy òràig a hutoben àllni
(èn egèsz èjszakàra a hutoben hagytam)
Sussètek ki a csirkèt a pàccal egyutt 180 fokos sutoben (kb 45 percig )
Tàlaljàtok a csirkèt friss narancs és citrom szeletekkel .

0 peperoncini: